Menopoz Sonrası Kanama
Menopoz, bir kadının menstrüel periyodunu bir yıldır görmediği zaman ortaya çıkar. Bu durum, bir kadının genellikle 40'lı veya 50'li yaşlarında yaşayacağı hormonlardaki doğal bir düşüşün sonucudur. Hayatın olağan bir dönemidir.
Bir kadın menopoza girdiğinde normalde daha fazla kanama olmasını beklemez. Bununla birlikte, kadınlar bazen menopoza girerken düzensiz vajinal kanamalar yaşayabilir. Menopoza girmişse, ve kanaması varsa bu kanam mutlaka jinekolog tarafından değerlendirilmelidir.
Doktorunu araması gerektiğini gösterebilecek kanama semptomlarına örnekler arasında seks sonrası kanama veya "lekelenme" den çok daha ağır ve daha fazla kanama vardır. En sık olarak kanama, adet ile ilgili bir sorunla ilgili değildir ve tanımlanması gereken başka bir nedene bağlı olabilir.
Araştırmacılar, tüm çalışmalarda ve dünyanın farklı bölgelerinde menopoz sonrası kanaması olan kadınlar arasında endometriyum ( rahim zarı) kanserinin genel yaygınlığını tahmin etmişlerdir. Ayrıca hormon replasman tedavisi kullanımı gibi faktörlerin endometriyal kanser prevalansını etkileyip etkilemediğini araştırdılar.
Genel olarak, analiz, önceki çalışmalarda görülenlerle tutarlı olarak, endometriyal kanser tanısı alan kadınların% 90'ının menopoz sonrası kanama yaşadığını göstermiştir.
Endometrial (rahim zarı) kanser tanısı konmuş menopoz sonrası kanaması olan kadınların sayısı tüm dünyada değişmiştir. Bu oran genel olarak% 9 iken, Kuzey Amerika'da% 5 ile Batı Avrupa'da% 13 arasında değişmektedir.
Analize dahil edilen çalışmalar arasında menopoz sonrası kanaması olan kadınlarda endometriyum kanseri riski, hormon replasman tedavisi kullanan kadınları içeren çalışmalarda düşüktü. Bu, kısmen, hormon replasman tedavisinin kendisinin, özellikle ilk 6 ayda kullanımda kanamaya neden olabileceğinden kaynaklanıyor olabilir .
Tüm bu çalışmalar rahim zarı kanseri oranının ihmale dilemeyecek kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Menpoz sonrası kanama mutlaka değerlendirilmesi gereken bir konudur.